Sumber : Master Chef Sabri Hassan (Rancangan WHI 2009)
Memandangkan stok yg lebih2 ada kat umah jd buka la menu apa yg blh buat dgan bhan2 yg ada. Resepi ni dr chef sabri tgk dlm rancangan WHI tv3 trus salin resepi dia mmg sgt2 lah sonang buetnyo... Masa buat ni terkurang milk cikit jd klu nk buat lebih2kan milk biaq roti 2 tengggelam dgn susu bru asa lg sedap...
BAHAN2
5 biji telur
500 ml susu segar/susu kotak
2 s/b gula
1 s/k esen vanila
Kismis hitam
Roti Gardenia (potong 4)
Butter
Badam slice (optional)
CARANYA:
1. Pukul telur dengan gula hingga sebati. Masukkan susu dan esen vanilla dan pukul lagi.
2. Sapu butter pada loyang, kemudian taburkan gula dan kismis. Kemudian susun roti di atasanya. Bagi lapisan ke-2, sapu butter diatas roti. Kemudian taburkan gula serta kismis dan letakkan lapisan roti bagi lapisan ke-3. Ulang proses yang sama ikut selera masing2 kalau nak tebal ka nipis lapisan 2.
3. Last, tuang campuran telur tadi ke dalam roti. Taburkan badam slice di atasnya.
4. Bakar dengan cara "double boiler" selama 25 hingga 30 minit.
p/s : jika campuran telur yang digunakan tidak kena pada semua roti, bolehlah ditambah susu ke dalamnya.
0 comments:
Post a Comment