Sumber : Rancangan Ole2 Chef Zam Ep2 (2009)
Kek ni memang sgt2 sedap terasa kelembapan dia mmmm.... terasa nak lg. Aku penah try buat kek ni ramai mber2 puji sedap. Boleh buat utuk kek besday @ hantaran.
BAHAN2
475 ml air panas
85 gm serbuk koko
345 gm tepung gandum - ayak
9 gm soda - ayak
2 gm baking powder - ayak
225 gm butter (unsalted)
450 gm gula kastor
4 biji telur (besar)
8 ml esen vanila
CARANYA :
1. Pukul butter, gula hingga kembang. Masukkan telur sebijik demi sebijik dan esen vanila.
2. Bancuh serbuk koko dengan air panas.
3. Masukkan bahan tepung yang diayak berselang seli dengan bancuhan koko dalam adunan.
4. Kacau sampai sebati dan bakar pada suhu 180 selama 45 minit.
FROSTING
1 cwn butter (unsakted) / 250 gm
1 cwn cream cheese / 250 gm
1 biji kuning telur
300 gm coklat masakan
2 s/k esen vanila
2 1/2 gula ising - ayak
1/4 s/k garam
CARANYA :
1. Cairkan coklat masakan "double boiler". Setelah cair di bahagikan kepada 2 bahagian. Bahagian pertama di gaul dengan badam hiris yang dibuat bentuk bulat dan sejukkan.
2. Pukul butter dan cream cheese hingga kembang. Masukkan kuning telur, esen vanila dan gula ising berselang seli dengan separuh lagi coklat masakan
BAHAN HIASAN
Badam hiris
Jem bluberry
3 biji buah strawbery
White choclate
Bunga
CARA MENGHIAS :
1. Bahagi kek kepada 3 lapisan. Setiap lapisan di sapu dengan jem bluberry dan frosting.
2. Setelah siap sapu lebihan frosting hingga seluruh kek. (buat mcm serabut2 cikit frosting 2)
3. Hias bersama buah strawbery dan bunga.
4. Badam yang di celup coklat tadi di susun di tepi kek
5. White choc di kikis nipis dan di tabur di atas kek.
6. Jika suka boleh tabur gula ising atas stawbery.
0 comments:
Post a Comment