Monday, March 1, 2010

BENGKANG ROTI SMKTSR

Sumber : Cikgu Sekolah Ku

Resepi yg bnyak memori ms kat skool dlu2. Mmg best . . . .

BAHAN2

  • 6 kpg Roti Gardenia
  • 1 cwn Susu Cair
  • 1/2 Kiub Pati Ayam
  • 1/2 s/k Garam
  • 1 s/k Gula
  • 2 biji Telur
  • 1 tangkai Daun Sup/Bawang
  • 1 biji Bawang Besar (dadu)
  • 1/2 bungkus Rempah Kari Daging
  • 1/2 s/k Serbuk Lada Sulah
  • 1 s/b Daging Cincang
  • 1 s/b Minyak
  • 200 gm Mix Vegetable
  • 1 ulas Bawang Putih (mayang)
  • 2 ulas Bawang Merah (mayang)
  • 1 inci Kulit Kayu Manis

CARA2
  1. Potong roti 1'' persegi, rendam dlm susu yg dicampur garam & gula.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang & kulit kayu manis. Bancuh rempah, masukkan dlm bawang tumis, kacau hingga wangi, masukkan daging & serbuk lada.
  3. Masukkan mix vegetable & bawang besar. Tutup api. Masukkan roti yg telah kembang & kacau rata. masukkan daun sup/bawang.
  4.  Pukul telur & tuang dlm bahan td.
  5. Lenserkan tin pembakar, masukkan adunan. Letakkan majerin sedikit di atasnya.
  6. Bakar selama 25-30 minit.

0 comments:

Post a Comment