BAHAN2
500 gm Ikan
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7iZVgfF3lNS0IMEI7bZNoiDuSRV680PjJk9-EYSfKzrzvbm-0bOV5XrrUw-lYgyb9NoQZXVU_wQSdKCaaw-kHZuNsDTxWMzVRv6kkYyHOPCuNEywQRYSoMP2aMmGhTVnMqkPzNaHICOg/s200/P3051633_preview.jpg)
8 biji Bwg merah - hiris
10 Ulas Bwg putih - hiris
3 s/b
Rempah Kari Ikan Faiza
1/2 s/b Halba
1/4 s/b Jintan manis
1 inci Halia
2 cwn Santan
3 biji Tomato - belah 4
2 biji Bendi - belah 2
3 biji Cili hijau - belah 2
2 tangkai Daun kari
Air asam jawa & Garam secukup rasa
Minyak utk Menumis
CARA2
1. Panaskan minyak, tumis bhn2 yg dihiris, halba, jintan manis, daun kari hingga naik bau.
2. Masukkan Rempah Kari Ikan Faiza, kacau hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan santan yg telah dibancuh dgn air asam jawa, biarkan mendidih kemudian masukkan ikan selama 5 mint.
4. Masukkan tomato, bendi, cili hijau dan garam secukup rasa.
5. Hidangkan semasa panas.
0 comments:
Post a Comment